Haber

Cevdet Yılmaz: YOİKK tekliflerini Meclis gündemine taşımayı planlıyoruz

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, “Yapısal reform kapsamında Yatırım Ortamını İyileştirme Koordinasyon Kurulu’nun (YOİKK) tekliflerinden doğan yasa paketlerini yeni dönemde Meclisimizin gündemine sunmayı planlıyoruz. çabalar.”

Başkan Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde gerçekleştirilen yaklaşık 4 saat süren YOİKK toplantısının ardından açıklamalarda bulundu. Yılmaz, Türkiye’deki yatırım ortamının iyileştirilmesi ve Türkiye’nin yatırımcılar için daha cazip bir cazibe merkezi haline gelmesi için YOİKK eylem planlarının son derece önemli olduğunu söyledi. Eylül ayı sonuna kadar yeni bir eylem planı ortaya koyacaklarını ifade eden Yılmaz, “Arkadaşlarımız bu toplantıda gündeme gelen tüm konular üzerinde titiz bir çalışma yapacak. Eylül ayı sonuna kadar meclisimiz açılmadan açıklanacak.Normalde YOİKK’ “6 ayda bir görüşmemiz gerekiyor. Bu YOİKK’in öneminden hareketle 3 ay sonra tekrar toplanarak hem eylem planımızı hem de geleceğe yönelik çalışmalarımızı orada gözden geçirmeyi planlıyoruz” dedi.

‘SANAYİYE TAHSİS EDİLEN ARAZİ AVRUPA ÜLKELERİNE AİTTİR’

Yılmaz, toplantıda öne çıkan önerilerle ilgili olarak, “Verilerin kullanımı ve paylaşımı konusunda daha fazla düzenlemeye ihtiyaç var. Bir yandan Avrupa Birliği (AB) ile uyumu da gözeten bir çerçevede. Uluslararası şirketlerin kendi içlerinde paylaşımı ise AB’nin yeni standartlarına uyum konusunda çalışmamız gerekiyor.Yatırımlarda finansmana erişim konusu en önemli konulardan biri olarak dile getirildi.Görüşmeler oldu. Kalkınma bankacılığından proje bazlı desteklere, Merkez Bankası’nın nasıl bir rol oynaması gerektiğine kadar çok çeşitli konularda elbette makro istikrar, makro politikalar çerçevesinde bu bahislerde neler yapılabileceği masaya yatırıldı. Yatırım yeri imkanlarının geliştirilmesi yine değerli bir konu.Burada sektörün tarımsal ve çevresel hassasiyetleri dikkate alınarak nasıl daha fazla sanayi alanı oluşturulabileceği konusu da gündeme getirildi.Uluslararası karşılaştırmalara baktığımızda tahsis edilen arsalar endüstriye Avrupa’dadır. ülkelerinin altındadır. Sanayi alanlarımızın su potansiyeli dikkate alınarak planlı bir şekilde genişletilmesi ve verimsiz yerlerde tarımsal üretimimize zarar verilmemesi yönünde genel bir kanı olduğunu söyleyebilirim.”

Çalışma mevzuatına ilişkin çeşitli düzenlemelerin de ele alındığını belirten Yılmaz, “Çalışma Bakanlığımızın hem kısa vadeli hem de orta vadeli konuları ele aldığı söz konusudur. Hangi kriterlere göre hareket etmemiz gerektiği de tartışıldı. Türkiye’de muadili olmayan veya talep edilen konularda, kendi işgücü piyasamıza zarar vermeden, ihtiyaç analizini iyi yaparak, firmalarımızın ihtiyaçlarını karşılayacak bir model ile gitmemiz gerektiği görüşülmüştür.” söz konusu.

‘YEŞİL DÖNÜŞÜMÜ HIZLANDIRMAK DEĞERLİ BİR KONU’

Girişimcilik ekosisteminin desteklenmesinin de toplantının değerli bir konusu olduğunu belirten Yılmaz, “Sermaye piyasalarının daha etkin olması başta olmak üzere çeşitli finansal araçlarla girişimciliğin geliştirilmesi ele alındı. Yeşil dönüşümün hızlandırılması yine değerli bir konu. Emisyon ticareti sisteminin kurulması aciliyet arz eden konulardan biri de bu konuda bakanlıklarımızın fikirleri var. Bunları istişare yoluyla hızla olgunlaştırarak ‘En pratik şekilde nasıl çözebiliriz’ şeklinde bir yaklaşımımız var. Bahsedilen fikirlerden biri de buradan elde edilen kaynakların yeşil dönüşüm kapsamında emisyon ticaret sistemi kurularak yeşil dönüşümü destekleyecek şekilde kullanılmasıdır” dedi.

DEMİRYOLLARININ HIZLI GELİŞTİRİLMESİ ÖNCELİĞİMİZDİR

İletişim ve ulaşım alanında çeşitli konuların dile getirildiğini dile getiren Yılmaz, “Özellikle önümüzdeki dönemde demiryollarına daha fazla öncelik verilmesi gerekiyor ki bu hükümet programımızda ve seçim beyannamemizde de açıkça ifade edilmiştir. Ulaşımda temel önceliğimizdir. Önümüzdeki dönemde demiryollarını daha hızlı geliştirmek, demiryolları ile limanlar ve üretim merkezleri arasındaki bağlantıların güçlendirilmesi yatırım ortamını iyileştiren en temel konular arasında yer alıyor” dedi.

Reform sürecinin Türkiye’deki yatırım ortamını iyileştirecek iradeyi güçlü bir şekilde vurguladıklarını belirten Yılmaz, “Bu kapsamda YOİKK tekliflerinden doğan yasa paketlerini yeni dönemde Meclisimizin gündemine sunmayı planlıyoruz. Bu konudaki temel çerçevemiz ekonomiyi güçlendirmek, sürdürülebilir büyümeyi ve istihdam artışını sağlamaktır” dedi.

‘ENFLASYONLA MÜCADELEYE DEVAM EDECEĞİZ’

Yılmaz, yapısal reformların orta vadeli somut etkilerinin yanı sıra; Kısa vadeli etkileri de önemsediklerini söyledi. Yılmaz dedi ki:

“Elbette bir yandan enflasyonla mücadelemizi sürdüreceğiz, diğer yandan ülkemizin resesyona girmeden büyümesini, istihdamı sağlıklı ve istikrarlı bir şekilde sürdürmesini amaçlıyoruz. Bu nedenle temel çerçevemiz sürdürülebilir ve istikrarlı bir kalkınma sürecidir.Kapsayıcı büyüme yine temel ilkemizdir.Bu kapsamda yatırım, istihdam, üretim ve ihracat odaklı politikalarımız çerçevesinde büyümeyi hedefliyoruz. Ülkemizdeki refah artışından tüm kesimler adil bir şekilde faydalanmaktadır. Dolayısıyla sadece büyük şirketler için değil, KOBİ’lerimiz ve küçük işletmelerimiz için de, sadece metropoller için değil, farklı sektörlerde de iş ve yatırım ortamını iyileştirmemiz gerekmektedir. Yeni fırsatlar yaratmamız değerli.”

Cevdet Yılmaz, toplantıda sanayinin daha çok Anadolu’ya yayılması bağlamında İç Anadolu-Akdeniz hattında daha güçlü bir sanayileşme perspektifinin ele alındığını belirtti. Yılmaz, Türkiye’de yatırım ortamının daha elverişli hale gelmesi, iş yapma ve yatırım yapma süreçlerinin kolaylaşmasıyla bundan doğan kazanımların vatandaşa ve ekonomiye en olumlu şekilde yansıyacağını söyledi. Bu kapsamda YOİKK’in çalışmalarına devam edeceğini belirtti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu